
 
Stoke Prior School 

 

Charging and Remissions Policy 
 
 

SECTION 1  INTRODUCTION 
 
The School conforms to the LEA's charging policy, the DES Circular 2/89 and the 
Education Reform Act 1988: Charges for School Activities. 
 
The Governing Body recognises the valuable contribution that the wide range of additional 
activities, including trips, clubs and residential experiences can make towards pupils' 
education.  The Governing Body aims to promote and provide such activities both as part 
of a broad and balanced curriculum for the pupils of the school and as additional optional 
activities.  However due to the limited funds in the delegated budget the Governing Body 
reserves the right to make a charge in the following circumstances for activities organised 
by the school.  The Governing Body will from time to time, review and amend the 
categories of activity for which a charge may be made. 
 
SECTION 2  CHARGING FOR VISITS 
 

a) All Visits 
 

The group leader should always ensure that parents are notified as early as possible as to: 

• the total cost of the visit; 

• how much of the cost will come from school or other funds  

• how much each parent will need to pay or be asked to contribute towards the 
cost of the visit; 

• how much spending/pocket money pupils will reasonably need (especially 
important for trips which involve a residential element); 

• use of any surplus funds, i.e. to be returned to parents  
 

Early notification of the above is important as this allows parents to make financial 
preparations.  Many parents find it helpful to gauge the value of the visit if they have 
information relating to the constituent costs of the visit, i.e. transport, accommodation, 
food, etc. 
 
Children in receipt of free school meals or pupil premium will not be expected to pay 
for school trips and after school clubs.  The Pupil Premium allocation will be used to meet 
these expenses. 
 

b) During Normal School Hours 
 

As in all schools, visits which occur during school hours will be provided free of charge.  
However, parents are asked to make a ‘voluntary contribution’ towards the cost of the trip.  
In reality the value of the requested contributions usually equates to the total cost of the 
visit.  Pupils whose parents/guardians do not contribute are not discriminated against and 
receive financial support from school. 



 
 
 
 
Obtaining Parental Permission for School Trips 
A letter about the visit is sent out to parents and contains a reply slip (with space for 
parental signature) and also a section on meeting the costs of the visit, the essence of 
which is contained in the following example: 
 
"All pupils will need to take a packed lunch with them.    As we are travelling by 
coach, a small cost will be incurred.  Current legislation permits us to ask only for 
voluntary contributions towards the costs involved.  No pupil will be discriminated 
against on the grounds of inability to pay. A voluntary  contribution of £___ would 
be appreciated” 
 

c) Outside Of Normal School Hours/Optional Extras 
 

The Headteacher can charge parents for board and lodging on residential visits as well as 
the full cost when a visit is deemed to be an 'optional extra'.  An optional extra: 

• falls wholly or mainly outside school hours, i.e. a residential trip during the 
school holidays is an optional extra. 

• does not form part of the National Curriculum or the statutory requirements 
for religious education. 

 
The parents' agreement to meet the costs of an optional extra visit before that visit is 
planned in detail will always be obtained in writing.  The stated cost of an optional extra 
visit must not include an element of subsidy for pupils whose families do not meet the full 
charge. 
 
SECTION 3  CHARGING FOR AFTER-SCHOOL CLUBS 
 

The school will make a charge for after-school clubs where there is a cost involved.  This 
could be payment of the provider (either internal or external) or the cost of materials.  The 
school should not seek to make a profit from these charges.  
 
SECTION 4  INDIVIDUAL INSTRUMENTAL TUITION 
 
Individual music tuition is provided by accredited self-employed teachers through The 
Encore (Hereford Music Service).  Lessons are delivered to individuals or small groups on 
receipt of requests received from the parents/carers of those pupils.   Payment is made 
directly to the tutor at the agreed rate.  The school is not involved in the collection of these 
fees. 
 
SECTION 5  BROKEN EQUIPMENT (REPLACEMENT) 
 
The Governors can allow the Headteacher to ask pupils and/or their parents to contribute 
towards the cost of replacement items where these were damaged or broken as a direct 
result of misconduct on the pupil’s part.  This does not in any way detract from the 
teaching staff's duty to brief pupils thoroughly and to manage a calm and safe working 
environment for the pupils. At Stoke Prior we have a very small incidence of the above 
particularly through misconduct. 



 
 
SECTION 6  REMISSIONS 
 
The Governing Body or other agencies may remit in full or in part the cost of any activity 
for particular groups of parents, for example, in the case of family hardship.  When 
arranging a chargeable activity such parents will be invited in confidence for the remission 
of charges in full or in part.   
 
Authorisation for such remission will be made by the Headteacher in consultation with the 
Chair of Governors. 
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