Goggles

“Goggles or masks should only be allowed exceptionally, when eyes may be adversely affected by the chemicals in the
water. When used, these items should be made of unbreakable plastic or rubber materials. Pupils should be taught
to remove them by slipping them off the head and not stretching the retaining band”. — Safe Practice in Physical
Education Section 18.11.2, .

Masks are not allowed in any pools in Staffordshire. Goggles are generally a nuisance and the wearing of them is
dissuaded. Where goggles are needed because of genuinely sensitive eyes, itis recommended that the pareats/guardians
are alerted to the potential risk and are asked to complete and return a form accepting that goggles may cause injury
— the following wording has been accepted as suitable:

Parental Consent for Pupil’s Use of Swimming Goggles

Swimming goggles, if worn or used incorrectly, have been known to cause injury to the wearer
and to other swimmers. Whilst the swimming instructor will take every possible care, no
guarantee can be given that the goggles will not cause an injury to the pupil.
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I understand the problems which may be caused by rﬁy child wearing goggles during school
swimming lessons. I have explained these to my son/daughter and I give permission for
-him/her to wear goggles.

Signed Parent/Guardian__




